Een probleem dat regelmatig op een WordPress website voorkomt is dat de mail die via een formulier op de website verzonden wordt maar niet aankomt bij de ontvanger. Het probleem zit vaak niet in WordPress zelf, het kan zo zijn dat bij de ene provider de mail wel aankomt maar bij de ander niet, maar vaak in de e-mailconfiguratie van de server. In dit artikel vind je een oplossing voor dit probleem.
Inhoudsopgave
Wat is het probleem?
Vaak zit het probleem in de configuratie van de webserver, de mail functie van PHP is niet goed ingesteld. Mail die van een contactformulier maar ook de standaard WordPress mailtjes met informatie komen in de spam folder of komen helmaal niet bij de ontvanger aan.
Het is eenvoudig op te lossen door gebruikt te maken van een eigen SMTP server.
Wat is een SMTP server?
SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol en hiermee kun je dus mails versturen. Met SMTP moet je gebruik maken van een gebruikersnaam met wachtwoord om mail te kunnen versturen. Je kan gebruik maken van SMTP diensten van bijvoorbeeld Gmail, Sendgrid, Mailgun of een andere gratis of betaalde dienst.
In dit artikel zal ik gebruik maken van Gmail omdat ik dit persoonlijk lekker makkelijk vind om op te zetten.
Wat heb je nodig?
- Een gratis WordPress plugin om een SMTP server op je website te installeren
- Een Gmail account om de mail te versturen (maak het liefste een nieuwe gebruiker aan die je alleen voor het verzenden van de mail gebruikt)
Het voordeel van Gmail is dat het gratis is en de aflevering van e-mail wordt verbeterd (meer mail komt aan). Per 24 uur kun je 100 e-mails versturen. Voor de meeste websites zal dit genoeg zijn.
Gmail account aanmaken
Het is handig om een Gmail account speciaal voor het verzenden van deze e-mails aan te maken als je de mail via Gmail gaat verzenden. Dit omdat er een verzend limiet op zit en omdat alles dan mooi gescheiden is. Een Gmail account is zo aangemaakt.
Ga naar gmail.com en kies de optie “Create account” Kies vervolgens voor de optie “For myself”.
Vul de persoonlijke gegevens in en het account is aangemaakt.
Er is nu nog één extra handeling nodig om het versturen van mail te laten werken, het autoriseren van “Less secure apps”. Als je ingelogd bent op je Gmail account, ga je naar de optie Less secure apps en zet de optie “Allow less secure apps:” op “ON”. Het mailen via Gmail werkt nu.
Plugin Easy WP SMTP installeren
Er zijn veel verschillende plugins die je kan gebruiken om een SMTP server aan je WordPress website toe te voegen. Ik zelf vind Easy WP SMTP makkelijk (de naam zegt het al) en goed werken.
Begin met het zoeken naar de plugin Easy WP SMTP en installeer deze op de gebruikelijke manier. Na installatie activeer je de plugin.
In de backend van WordPress vind je onder Instellingen > Easy WP SMTP
Vul de velden in:
- From Email Address: hier vul je het e-mailadres van je website in, bijvoorbeeld info@ of noreply@
- From Name: de naam van je website
- Reply-To Email Address: het e-mailadres waar de ontvanger naar toe kan mailen als men wil reageren
- SMTP Host: smtp.gmail.com
- Type of Encryption: SSL/TLS
- SMTP Authentication: Yes
- SMTP Username: Jouw Gmail account dat je net hebt aangemaakt
- SMTP Password: het wachtwoord van je Gmail account dat je net hebt aangemaakt
De SMTP server is nu ingesteld. Je kan een test uitvoeren door op het tabje “Test Email” te klikken. Vul hier een e-mailadres naar keuze in met een onderwerp en bericht en verstuur de mail.
In WordPress krijg je een melding te zien of de test e-mail goed verzonden is.
Controleer ook je mailbox waar je de test e-mail naar toegestuurd hebt en kijk of je de mail binnenkrijgt.
Gefeliciteerd! Je hebt de SMTP server geïnstalleerd. De mail wordt nu voortaan via de SMTP server verstuurd.